Recepty

Zamilovaný dort

  • 5 vajec
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

Celá vejce šleháme metličkou několik minut s cukrem, pak jemně vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec i olej. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 24 cm, vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Po vychladnutí si na korpus špejlí naznačíme obrysy srdce, podle nichž pak odkrojíme nadbytečné těsto, aby vznikl požadovaný tvar. Kdo má doma formu ve tvaru srdce má o práci méně. Srdce podélně rozřízneme a spojíme polovinou krému, který vytvoříme vyšleháním daných ingrediencí. Druhou polovinou krému potřeme povrch dortu a vložíme jej na chvíli do mrazáku.

Krém:  Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem, polevou přelijeme dort, nožem rozprostřeme čokoládu po celém povrchu a vršek dortu po obvodu poklademe rozpůlenými jahodami, ještě než poleva ztuhne. Doprostřed dortu můžeme cukrářskými zdobítky, perličkami, gumovými medvídky nebo lentilkami vytvořit vzkaz pro obdarovaného.

Pudinková dobrota

  • 6 vajec
  • cukr moučka
  • hladká mouka
  • polohrubá mouka
  • prášek do pečiva
  • pudink
  • mléko
  • marmeláda

Nejprve upečeme piškot:

Ušleháme 6 bílků, přidáme 6 lžic moučkového cukru, postupně přidáváme žloutek po žloutku a stále šleháme, přidáme 3 lžíce hladké a 3 lžíce polohrubé mouky a asi čtvrt sáčku prášku do pečiva a důkladně rozšleháme, aby v piškotu nebyly hrudky.

Nalijeme na plech a pečeme dozlatova. Mezitím, co se bude piškot péct, připravme pudink. Můžeme použít jakýkoliv – jahodový, vanilkový, čokoládový … Je lepší udělat ho z litru mléka, tedy 2 pudinky uvaříme v litru mléka. To zvládne každá kuchařka:-).

Když se nám dopeče piškot, v plechu ho překrojíme na polovinu a jednu polovinu namažeme marmeládou a druhou na ní přilepíme. Poté rozkrájíme piškot na kostky asi 4x4cm. Kostky naházíme do velké mísy a zalijeme pudinkem. Necháme vychladnout, pak už si jen mlsáme:-)

Ďábelské kotlety

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 sklenice sterilované papriky
  • 1 cibule
  • 3 feferonky
  • hořčice
  • 250 ml bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Prudce orestujeme. Na výpeku zesklovatíme cibuli, přidáme kotlety, papriky i s nálevem, feferonky, víno a vše dusíme do měkka.

Staročeská pochoutka v římském hrnci

Potřebujeme tyto suroviny:

1/2 kg mletého vepřového masa, 1/2 kg kysaného zelí, 6 brambor, 1 cibule, sádlo, sůl, pepř,drcený kmín

Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme mleté vepřové maso, sůl a koření a za stálého míchání maso lehce osmažíme. Snažíme se, aby se nám nevytvořily hrudky. Na dno římského hrnce rozložíme kysané zelí, přidáme brambory nakrájené na kostičky, osolíme a zasypeme masem. Přikryté pečeme asi 1 hodinu při 180 °C. Před podáváním, nebo i v průběhu pečené můžeme vše zamíchat dohromady. Pro ty, kdož nemají římský hrnec, stačí brambory uvařit ve slupce do poloměkka a zapéct v normálním pekáči asi 20 minut.

Vydatná fazolová polévka

Ingredience:

  • Slanina dle chuti
  • Tuk přiměřeně
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 3 stroužky
  • Bílé fazole 1 plechovka
  • Červené fazole 1 plechovka
  • Bílé fazole v tomatu 1 plechovka
  • Rajčatový protlak 1ks
  • Cukr dle chuti
  • Sůl
  • Saturejka
  • Masox

Postup přípravy:

Snadné Na tuk dáme opéct kousky slaniny, cibuli a česnek. Přidáme červené fazole a fazolky v rajčatové šťávě. Přes sítko prolisujeme fazole bílé – zahustí a není třeba mouku ani škrob. Dle potřeby dolejeme vodou a vaříme.

Dochutíme masoxem a možno vhodit i klobásu. Pokud je polévka světlá, přidáme rajčatový protlak. Přidáme lisovaný česnek, saturejku, dle chuti cukr a sůl.

Podáváme s kostkami opečeného chleba.

Bramborová polévka s pórkem

Suroviny:

  • 60 g másla
  • 3 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 pórky nakrájené na tenké plátky
  • 750 g brambor nakrájených na kostičky
  • 1/3 hrnku ovesných vloček
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 2 hrnky vývaru
  • 2 hrnky mléka
  • mletý pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • nadrobno nasekaná pažitka na ozdobu

Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo a asi tři minuty na něm opékáme cibuli. Pak přidáme brambory a opékáme je dozlatova.
Přimícháme vločky a dále opékáme asi minutu. Snížíme teplotu, zalijeme vývarem a mlékem a na mírném ohni vaříme 30 minut, dokud polévka nezhoustne. 5 minut před koncem přidáme pórek.
Okořeníme pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Podáváme ozdobenou nakrájenou pažitkou.

Jahodová Mňamka

Suroviny:

  • 3plátky listového těsta
  • 1 žloutek na potření

NÁPLŇ:

  • 100g smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150g hotového vanilkového pudinku
  • 1 lžička strouhané kůry
  • 500g jahod
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1)Plátky listového těsta položíme vedle sebe, přikryjeme je utěrkou a necháme rozmrazit. Každý plát potom rozpůlíme a dáme na pečící plech vyložený papírem na pečení.

2)abychom mohli později z upečené placičky sejmout víčko- vyřízneme ostrým nožem plátek těsta shora tak, aby zůstaly asi jeden cm široké okraje. Plátky těsta však při tom nesmíme zcela proříznout.

3)Troubu předehřejeme na 200°c.Plátky těsta necháme na plechu asi 10 minut odpočívat, pak okraje na více místech propícháme vidličkou. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem. V troubě(plynová 3, horkovzdušná trouba 180°C)pečeme přibližně 15 minut. Necháme vychladnout.

4)Ze smetany a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku, vmícháme ji do vanilkového pudinku a zjemníme citronovou kůrou. Jahody omyjeme, necháme odkapat, očistíme je a nakrájíme na tenké plátky.

5)Z upečených placiček sejmeme víčka. Spodní část potřeme stejnoměrně vanilkovou šlehačkou, obložíme jahodami a víčko znovu přiložíme. Poprášíme moučkovým cukrem.

Skvělý zeleninový závin

Doba přípravy surovin: 10 minut

Doba vaření: 120 minut

Ingredience:

TĚSTO:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 2 – 4 lžíce vody
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička soli
  • nasekaná bazalka

NÁPLŇ:

  • 500 g rajčat
  • 1/2 menší cukety
  • 2 barevné papriky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivy
  • 200 g tvrdého sýra
  • (150 g šunky)
  • sůl, pepř, oregano, bazalka

Postup přípravy: Z mouky, vejce, oleje, vody, octa, soli a nasekané bazalky připravímě těsto (o něco měkčí než na nudle). Zabalíme ho do fólie a necháme 30 min. odpočinout.

Rajčata nařízneme, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme nasekanou cibulku, česnek na plátky a přidáme rajčata. Směs dusíme do zhoustnutí. Sejeme z ohně a vmícháme sušené oregano a čerstvou bazalku, osolíme, opepříme.

Z těsta vyválíme tenkou placku a pomocí válečku přeneseme na pečicí papír. Těsto poklademe šunkou (lze vynechat), cuketami a paprikami pokrájenými na plátky, potřeme rajčatovou směsí, posypeme olivami, strouhaným sýrem, osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami a pomocí pečicího papíru srolujeme do závinu.

Povrch lehce potřeme olivovým olejem, posypeme zbylým sýrem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.