Polévky

Vydatná fazolová polévka

Ingredience:

  • Slanina dle chuti
  • Tuk přiměřeně
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 3 stroužky
  • Bílé fazole 1 plechovka
  • Červené fazole 1 plechovka
  • Bílé fazole v tomatu 1 plechovka
  • Rajčatový protlak 1ks
  • Cukr dle chuti
  • Sůl
  • Saturejka
  • Masox

Postup přípravy:

Snadné Na tuk dáme opéct kousky slaniny, cibuli a česnek. Přidáme červené fazole a fazolky v rajčatové šťávě. Přes sítko prolisujeme fazole bílé – zahustí a není třeba mouku ani škrob. Dle potřeby dolejeme vodou a vaříme.

Dochutíme masoxem a možno vhodit i klobásu. Pokud je polévka světlá, přidáme rajčatový protlak. Přidáme lisovaný česnek, saturejku, dle chuti cukr a sůl.

Podáváme s kostkami opečeného chleba.

Bramborová polévka s pórkem

Suroviny:

  • 60 g másla
  • 3 středně velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 pórky nakrájené na tenké plátky
  • 750 g brambor nakrájených na kostičky
  • 1/3 hrnku ovesných vloček
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 2 hrnky vývaru
  • 2 hrnky mléka
  • mletý pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • nadrobno nasekaná pažitka na ozdobu

Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo a asi tři minuty na něm opékáme cibuli. Pak přidáme brambory a opékáme je dozlatova.
Přimícháme vločky a dále opékáme asi minutu. Snížíme teplotu, zalijeme vývarem a mlékem a na mírném ohni vaříme 30 minut, dokud polévka nezhoustne. 5 minut před koncem přidáme pórek.
Okořeníme pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Podáváme ozdobenou nakrájenou pažitkou.