Polévky
Vydatná fazolová polévka
- Slanina dle chuti
- Tuk přiměřeně
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- Bílé fazole 1 plechovka
- Červené fazole 1 plechovka
- Bílé fazole v tomatu 1 plechovka
- Rajčatový protlak 1ks
- Cukr dle chuti
- Sůl
- Saturejka
- Masox
Postup přípravy:
Snadné Na tuk dáme opéct kousky slaniny, cibuli a česnek. Přidáme červené fazole a fazolky v rajčatové šťávě. Přes sítko prolisujeme fazole bílé – zahustí a není třeba mouku ani škrob. Dle potřeby dolejeme vodou a vaříme.
Dochutíme masoxem a možno vhodit i klobásu. Pokud je polévka světlá, přidáme rajčatový protlak. Přidáme lisovaný česnek, saturejku, dle chuti cukr a sůl.
Podáváme s kostkami opečeného chleba.
Bramborová polévka s pórkem
- 60 g másla
- 3 středně velké cibule nakrájené na kostičky
- 2 pórky nakrájené na tenké plátky
- 750 g brambor nakrájených na kostičky
- 1/3 hrnku ovesných vloček
- 3 prolisované stroužky česneku
- 2 hrnky vývaru
- 2 hrnky mléka
- mletý pepř
- mletý muškátový oříšek
- nadrobno nasekaná pažitka na ozdobu
Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo a asi tři minuty na něm opékáme cibuli. Pak přidáme brambory a opékáme je dozlatova.
Přimícháme vločky a dále opékáme asi minutu. Snížíme teplotu, zalijeme vývarem a mlékem a na mírném ohni vaříme 30 minut, dokud polévka nezhoustne. 5 minut před koncem přidáme pórek.
Okořeníme pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Podáváme ozdobenou nakrájenou pažitkou.